We gaan nu een stap verder met de innerlijke gebedshouding. Als je met God wil spreken, is het belangrijk dat je de juiste positie inneemt tegenover God. Dat betekent zowel een houding van nederigheid als zelfbewustheid, je eigen kleinheid en tegelijk het besef wie je bent geworden als wedergeboren gelovige.
Verootmoediging is:
Of je het wil weten of niet, als gelovige vind je jezelf heel belangrijk. Ga in gedachten eens naar het kruis waar Jezus al zijn waardigheid heeft afgelegd en zich tot in het uiterste heeft vernederd. Wil je een navolger van Jezus zijn? Dan is het kruis een goed beginpunt, want daar mag je al je vermeende waardigheid afleggen, zoals:
Spreek deze dingen en andere vormen van trots uit voor God en lever ze als het ware bij Hem in. Nederigheid is een belangrijk element van gehoorzaamheid aan God.
"Want wie zichzelf verhoogt zal vernederd worden, en wie zichzelf vernedert zal verhoogd worden." (Lucas 14:11, NBV2004)
Zie ook:
- onderwerp 'Trots en nederigheid' in hoofdstuk 'Zwakheid
en kracht'
- de gelijkenis van de 'Farizeeër en tollenaar
Besef vooral hoe nietig je bent als klein mensje ten opzichte van de oneindig grote en almachtige God. Het is wel heel bijzonder dat je met Hem mag praten, dat Hij je kent, dat Hij je belangrijk vindt en oneindig veel van je houdt. Spreek dit ook uit tegenover je hemelse Vader en geniet van het feit dat die grote almachtige God aan jouw kant staat in het leven.
"De mens - zijn dagen zijn als het gras, hij is als een bloem die bloeit op het veld en verdwijnt zodra de wind hem verzengt; de plek waar hij stond, kent hem niet meer. Maar de HEER is trouw aan wie hem vrezen ..." (Psalm 103:15-17, NBV2004)
"... Als God voor ons is, wie kan dan tegen ons zijn?" (Romeinen 8:31, NBV2004)
Je gebed zal ernstig belemmerd worden als je rondloopt met onbeleden zonden.
"Wie niet voor zijn zonden uitkomt, kent geen voorspoed, maar wie ze belijdt en zijn leven betert, kan rekenen op liefde en genade." (Spreuken 28:13, HB2008)
Ga niet verder bidden voordat je je zonden beleden hebt.
"Als wij onze zonden belijden: Hij is getrouw en rechtvaardig om ons de zonden te vergeven en ons te reinigen van alle ongerechtigheid." (1 Johannes 1:9, HSV2010)
Zie meer hierover in hoofdstuk 'Omgaan met zonden'.
Bij de ontmoeting met God dienen we afstand te doen van onze vermeende rechten. Dat laatste kan best wel eens strijd kosten. Vaak menen we dat we recht hebben op bijvoorbeeld:
Jezus heeft al zijn rechten opgegeven toen Hij zich overgaf om gekruisigd te worden (Filippenzen 2:2-5).
"U moet die gezindheid hebben die ook Christus Jezus had. Hij had de gestalte van God, maar heeft zich niet willen vastklampen aan zijn gelijkheid met God. Hij heeft zijn grootheid opgegeven door de gestalte van een slaaf te aanvaarden en aan mensen gelijk te worden. Hij leefde als een mens en hij vernederde zich door gehoorzaam te worden tot in de dood, de dood aan een kruis." (Filippenzen 2:5-8, GNB1996)
Omdat Jezus afstand had gedaan van al zijn rechten als Godspersoon kon Hij het verdragen dat mensen Hem uitscholden, in zijn gezicht sloegen, Hem geselden en zelfs kruisigden. Daar was kracht voor nodig en die kracht kreeg Jezus doordat Hij zijn rechten had opgegeven. Ook de apostel Paulus had het één en ander geleerd in dit opzicht en hij kon zeggen:
"... Geen enkele situatie is mij vreemd: verzadigd zijn en honger lijden, overvloed hebben en tekortkomen. Alles kan ik aan, dankzij hem die mij kracht geeft." (Filippenzen 4:12-13, GNB1996)
Wil je een echte volgeling van Jezus zijn? Geef dan al je vermeende rechten op en kies ervoor om bewust uit Gods hand te leven. Misschien doe je er je hele leven over om die les te leren. Heb de moed om hierover met je hemelse Vader te spreken.
Als je afstand hebt gedaan van je vermeende rechten, hoef je die ook niet krampachtig na te jagen, omdat je geluk er niet vanaf hangt. Je hoeft je rechten niet langer te verdedigen en dat geeft ontspanning. In dat verband zei Jezus eens:
"... leer van mij, want ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden." (Matteüs 11:29, NBV2004)
Je leert de wil van God beter kennen als je vertrouwd raakt met de Bijbel en open staat voor Gods leiding in je leven.
Het overgeven van je eigen wil aan God kan soms een ware worsteling zijn. Denk eens aan de worsteling die Abraham moet hebben gehad om zijn zoon te offeren toen God dat van hem vroeg (Genesis 22). En let eens op David, hoeveel moeite hij had om afstand te doen van de zoon, die hij door zijn ontucht met Batseba verwekt had (2 Samuel 12:15-23). En denk eens aan Jezus, hoe Hij in de olijfgaard Getsemane met zijn Vader heeft geworsteld om zijn wil over te geven. Toen Hij uiteindelijk kon zeggen "Uw wil geschiede!" was dat geen fatalisme zo van 'vooruit dan maar', maar een bewuste overgave aan God. Het was geen zwakke lijdelijkheid, maar een krachtige overwinning, die beslissend was voor de gebeurtenissen die zouden volgen (Lucas 22:39-44).
Een gebed van overgave heeft iets van een geestelijk offer. Je legt als het ware jezelf op het altaar als een offer van liefdevolle toewijding aan God. Daarbij leg je alles op het altaar wat waarde voor je heeft en wat je graag als je eigendom beschouwt. Dus ook: je relaties, je toekomst, je dromen en plannen, kortom alles. Dat betekent niet dat je al je relaties moet verbreken en geen plannen meer mag maken. Het betekent wel dat je relaties gaat onderhouden die passen binnen Gods plan, dat je dromen en plannen gekoppeld zijn aan Gods wensen voor je leven, enzovoort. Je dient geen tirannieke God die misbruik maakt van je wilsovergave, maar een goede God die juist jouw leven maximaal wil verrijken met dingen die blijvende waarde hebben. Wanneer je iets anders wil dan wat God voor je zou willen, dan doe je jezelf tekort. Want het goede is de vijand van het beste, en het beste komt altijd van God. Geloof je dat?
Zie ook het onderwerp 'Overgave van de wil' in hoofdstuk 'Zwakheid en kracht'.
Het is belangrijk om een evenwicht te bereiken tussen een houding van verootmoediging (klein worden voor God) en het besef van wie je bent als wedergeboren gelovige vanwege je verbondenheid met Jezus.
Wanneer je het evenwicht weet te bewaren tussen nederigheid en geestelijke zelfbewustheid, kan de Heilige Geest het meeste in en door je heen doen.
Als je bent wedergeboren, heb je de volgende verandering meegemaakt in je positie ten opzichte van God:
voor je wedergeboorte was je |
na je wedergeboorte ben je |
een zondaar | een rechtvaardige |
een vijand van God | een geliefd kind van God |
een gevangene van de satan | een burger van Gods koninkrijk |
een geestelijk dood persoon | iemand waarin Gods Geest woont |
Identiteit van de wedergeboren gelovige
Zie ook onderwerp 'Je identiteit als christen' in hoofdstuk 'Anders denken'.
Onder meer het volgende: