link naar Home Page  Bijbelstudies - startmenu  

 

 Helpdesk    Site info    Zoeken    Extra  

 

 

 

7.3.2. Gebondenheden en blokkades

Inhoud:

- Vrij en toch gebonden?
- Voorbeelden van gebondenheden en blokkades
- Gevolgen van gebondenheden en blokkades


Vrij en toch gebonden?

 

Maar BEN je als verloste gelovige echt wel zo vrij? Laten we het maar eerlijk onder ogen zien: de volkomen vrijheid die God aan zijn kinderen gegeven heeft, wordt tijdens het aardse leven maar gedeeltelijk ervaren. Sterker nog: veel christengelovigen zitten toch nog gebonden aan van alles en nog wat.

En al die dingen kunnen we gebondenheden noemen. Het zijn tegelijk ook blokkades die ons verhinderen om als vrije, gelukkige en gezonde mensen te kunnen leven.

Voorbeelden van gebondenheden en blokkades

 

Hier zijn enkele voorbeelden:

 • wetticisme - Je laat je leiden door wetten en regels in je kerkelijke kring die niet Bijbels zijn maar door mensen bedacht zijn. Op grond van zulke regels word je beoordeeld als christen en als je er niet aan voldoet hoor je er niet meer bij. Of je voelt je schuldig tegenover God wanneer je niet aan die regels voldoet. In het Nieuwe Testament lezen we erg veel waarschuwingen tegen allerlei vormen van wetticisme omdat die zo schadelijk zijn.
 • te sterke ouderbinding - Je belemmert jezelf daardoor bij je ontwikkeling tot zelfstandigheid en volwassenheid.
 • angst en vrees - Je laat je beheersen door allerlei vormen van angst en vrees, zoals faalangst, mensenvrees, bezorgdheid, neerslachtigheid, angst voor herinneringen, niet opgewassen zijn tegen levensomstandigheden, vrees voor de toekomst, vrees voor ontdekking van bepaalde geheimen. In de meeste gevallen is die vrees ongegrond en geeft Gods Woord goede redenen om juist niet angstig te zijn.
 • verkeerde manieren van denken - Bijvoorbeeld: een verkeerd zelfbeeld, bezorgdheid, perfectionisme, neerslachtigheid, een kritische instelling, zelfmedelijden.
 • onverwerkte problemen - Er zijn nog allerlei herinneringen waar je niet los van bent gekomen, zoals mislukkingen, onvervulde verlangens, teleurstelling in bepaalde mensen, pesterijen, mishandeling, oorlogsgeweld, seksueel misbruik. Of je bent te lang bezig met het verwerken van verlies (zoals verlies van een geliefd persoon, verlies van gezondheid en vitaliteit, werkloosheid).
 • haat of wrok - Bijna altijd is dat gecombineerd met een gebrek aan vergevingsgezindheid.
 • dwangmatigheden - Dat gaat over alles wat je opjaagt en dwingt te doen wat je eigenlijk niet wil doen en wat tegen het gezonde verstand ingaat. Er zijn veel uiteenlopende vormen van dwangmatigheden. Voorbeelden zijn: te sterk streven of verlangen naar bezittingen, perfectie, aandacht, erkenning, waardering, succes, status, prestaties, populariteit, jong en aantrekkelijk blijven. We kunnen dan ook denken aan koopzucht, winzucht, hebzucht, werkverslaving, overdreven veel bezig zijn met hobby's, sport of andere bezigheden.
 • verslaafdheden - Dan denken we al gauw aan bijvoorbeeld roken, overmatig alcoholgebruik, drugs, porno, gokken.

De meeste gebondenheden zijn regelrecht gekoppeld aan zonden. En elke zonde heeft te maken met het geloven in een leugen. Bij andere gebondenheden is het zonde-element minder goed zichtbaar. Sommige gebondenheden kunnen ontstaan buiten de schuld van de gelovige, bijvoorbeeld door een geestelijke erfenis van ouders met demonische bindingen.

Gevolgen van gebondenheden en blokkades

 

Elke gebondenheid of blokkade heeft negatieve effecten op je hele persoonlijkheid: op je geest, je ziel en je lichaam.

 1. Gevolgen op het geestelijke vlak - Ze belemmeren de werking van de Heilige Geest in en door je leven. Ze hebben effect op je gebedsleven, ze brengen verwijdering ten opzichte van God, ze belemmeren de doorwerking van Gods zegeningen, ze verminderen de mogelijkheid tot geestelijk vruchtdragen.
 2. Gevolgen op het zielse vlak - Ze belemmeren je communicatie en omgang met andere mensen, ze zorgen voor dwangmatige gedachten, ze ontnemen je vrede en je blijdschap.
 3. Gevolgen op het lichamelijke vlak - Ze kunnen lichamelijke ziekten of psychische problemen veroorzaken. Ze kunnen ziekten verergeren en genezing in de weg staan (ook goddelijke genezing).

Volgend onderwerp:

 7.3.3. Bevrijding van gebondenheid 

 

 

 

HELPDESK

 

HELPDESK

Site info
- Wat betekent herschepping?
- Wat vind je op deze site?
- Achtergrond
- Vier aspecten
- Copyright

 

 

 

 

Helpdesk

Zoeken
- Zoekmogelijkheden
- Tips voor zoektermen
- Populaire zoektermen
- Inhoudsopgave (kort)
- Inhoudsopgave (lang)
- Trefwoord index
- Bijbeltekst index

 

 

 

 

 

Extra
- Geloofsvragen
- PDF bestanden downloaden
- Printklare pagina's
- Gespreksvragen
- Thema's voor Bijbelkringen
- Thema's kerkelijk jaar
- Cursus 'Gods karakter'

 

Herschepping Bijbelstudies