banner image

 

8.10.1. Paulus' wilskrachtige karakter

Wilskrachtig

Paulus is in de Bijbel een duidelijk voorbeeld van een wilskrachtig persoon. Hij was een een man met een ijzersterke wil die veranderd is door de werkzame kracht van de Heilige Geest. Bij Paulus komen we daarnaast ook verstandelijke karaktertrekken tegen. Vandaar zijn briljante theologische inzichten. Dat alles maakte hem tot een eerste klas leraar, die niet alleen kon spreken over diepgaande, abstracte begrippen, maar ook over praktische toepassingen.

Voor zijn bekering heette hij Saulus, vernoemd naar koning Saul. Later noemde hij zichzelf 'Paulus' en dat betekent 'klein'. Er is heel wat nodig om een wilskrachtig persoon voor zo'n naam te laten kiezen ... In deze onderwerpen zullen we steeds 'Paulus' gebruiken, behalve in de aangehaalde Bijbelgedeelten waarin hij 'Saulus' wordt genoemd.

Het leven van Paulus laat veel illustraties zien van de manier waarop God wilskrachtige mensen kan vernieuwen, waarbij hun prachtige karaktereigenschappen volledig worden ontplooid. Niemand kan je karakter beter en doeltreffender helpen ontwikkelen dan je Schepper en Herschepper!

Karaktereigenschappen

Hier volgt een overzicht van wilskrachtige eigenschappen, met de bijbehorende karaktergaven, karakterbehoeften en  karaktervalkuilen.

karaktereigenschap karakterbehoeften karaktergaven valkuilen
wilskrachtig
succes, bewondering actief, vol zelfvertrouwen te prestatiegericht, arrogant
- zelfstandig zelfstandigheid, nieuwe doelen, activiteit zelfredzaam, ondernemend, doelgericht solistisch, afstandelijk, eigenzinnig
- gezagvol verantwoordelijkheid, macht, respect leiding gevend, verantwoordelijk , motiverend eigenzinnig, dominant, ongezeglijk
- daadkrachtig uitdaging, risico's, strijd moedig, standvastig, strijdbaar roekeloos, agressief, wedijverig

Wilskrachtige eigenschappen

Zie meer hierover in hoofdstuk 'Wilskrachtige eigenschappen'.